Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll.
Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
To top icon
Läraren berättar

Vårdläraren: Får se eleverna växa in i en viktig roll

Vårdläraren Maria hittade rätt av en slump. Nu hjälperna hon elever hitta rätt i sina framtida yrkesroller. – Det är så roligt att se deras engagemang, säger hon.

Maria Svanberg är Yrkeslärare för Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet Västerås.

Det var en slump att Maria blev lärare. En kollega till henne hade sökt en tjänst som vårdlärare, men kunde inte ta jobbet av olika anledningar. I stället frågade hon Maria.

– Under vår tid på specialistprogrammet pratade jag med henne om att kanske bli lärare i framtiden. Hon mindes det och hörde av sig.

Framtid snabbspolades alltså till nutid. Hon gick på intervjun, och det beslutet blev minst sagt lyckat. Nu trivs hon väldigt bra på jobbet.

Hon tycker om att lära ut ett viktigt yrke, att se elevernas aha-upplevelser, att svara på frågor, att hjälpa eleverna hitta svar och använda exempel från deras APL-platser.

– Det är så roligt att se elevernas engagemang. De skriver till mig från praktiken med diverse frågor om antibiotika-resistens, kronisk smärta eller skillnad på olika typer av sår.

Förmedlar vikten av elevernas studier


För att motivera eleverna försöker Maria ständigt påminna dem hur betydelsefulla de är som framtida vårdarbetare. Men hon trycker även på vikten av studier för elevernas personliga utveckling och gagn.

– Jag brukar prata om tryggheten som utbildning ger, berättar hon.

Och att då se när utbildningen börjar klicka är extra glädjande:

– Det roligaste är att se hur eleverna utvecklas. Att följa med på resan från start, då de lär sig grunderna, till att de kan utveckla sina svar och resonemang på en högre nivå.