Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll.
Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
To top icon
Reportage

Många har fel om yrkesprogrammen – trots enorm efterfrågan på kompetens

Trots att yrkeselever får jobb lätt och snabbt vågar en del inte välja yrkesprogrammen. Läs varför Yrkesgymnasiet är ett perfekt gymnasieval för dig som vill få ett välbetalt jobb direkt efter studenten och samtidigt ha många karriärmöjligheter.

Arbetsgivarna har svårt att hitta rätt kompetens till flera yrken. Yrkesprogram är viktiga eftersom de ger rätt färdigheter får många yrken där det finns stor brist på kunnig arbetskraft.

Svenskt Näringsliv rapporterar att det fram till 2035 saknas 252 000 elever med yrkeskompetens. Sökningarna till yrkesprogrammen behöver öka med 40 % i varje årskull för att motsvara den enorma efterfrågan på examinerade yrkeselever.

Trots det tror många elever att yrkesprogrammen är sämre än de gymnasieförberande programmen – vilket inte stämmer. Elever som går yrkesprogrammen får välbetalda jobb både enklare och snabbare än de som går gymnasieförberande program.

En fördom om Yrkesprogrammen är att du låser fast dig till ett yrkesval – men det är inte sant. Det finns en enorm variation och oerhört många karriärval för de som går en yrkesinriktad utbildning.

Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning inom Byggföretagen, säger till Svenskt Näringsliv att arbetsgivarna, politiker och skolan måste visa på förebilder och den enorma variation som finns inom branscherna.

– Inom byggsektorn finns 70 olika yrken och vi har 36 000 kvinnor verksamma i branschen. Det är sådant som vi måste lyfta fram och visa på olika förebilder, säger Elin Kebert till Svenskt Näringsliv.

Vill du inte spendera hela din gymnasietid med att sitta fast vid skolbänken? Vill du istället lära dig genom att göra och få ett välbetalt jobb direkt efter studenten? Då ska du välja Yrkesgymnasiet! Läs mer om Yrkesgymnasiets upplägg här.