Även om ingen kunskap är tung att bära, är det inte helt enkelt att lära sig de komplexa och viktiga ämnen som skolan undervisar i. Det kan upplevas stressigt att plugga inför prov, och pressen från omgivningen har idag gjort det svårare att finna glädje i allt det fantastiska som kunskapsutveckling faktiskt innebär.
För att hjälpa dig i din kunskapsresa och stötta dig mot dina mål har vi därför valt att sammanställa studietips som du förhoppningsvis tycker är användbara och motiverande. Eftersom internet i dag kryllar av knep, metoder och snabba lösningar har vi valt att fokusera på välgrundade, forskningsbaserade tekniker.
Att bygga långvarig kunskap är ingen ”quick fix”, men det finns en rad metoder som kan göra pluggandet betydligt mer effektivt och trivsamt. Nedan listar vi några av dessa:
- Lär genom att göra
Att lära genom att göra, till exempel genom att jobba med ett projekt kring ett ämne och inte bara läsa om det, stärker kunskapsinhämtningen; studier har visat att det påverkar lärandet på en djupare nivå. Samtidigt betyder inte det att vanliga lektioner är onödiga. Styrkan ligger i kombinationen av olika lärandeformer och vi skiljer oss alla åt i hur vi tar till oss kunskap. Därför är det utmärkt att lära sig genom att göra och genom att läsa. Yrkesgymnasiet anammar detta till fullo; hos oss får du nämligen tillbringa mer än hälften av din utbildningstid ute på ett riktigt företag och lära dig ditt yrke i praktiken. Du stärker sedan din kunskap genom lektioner i skolan som anpassas till ditt yrke.
- Repetera. Repetera. Repetera. Ofta och på olika sätt
Det latinska ordspråket ”Repetitio est mater studiorum” (repetition är kunskapens moder) vittnar om att denna förståelse funnits redan sedan romarnas tid. Däremot gäller det att repetera på olika sätt för att få bästa möjliga effekt. Genom att hämta kunskapen från olika ställen och format – som att läsa, titta och göra – lagras kunskapen på olika ställen i hjärnan vilket gör att den fastnar bättre. I praktiken kan det se ut så här: börja med att läsa om till exempel en bilmotors funktion, titta sedan på en Youtube-film om mekaniska tekniker innan du avslutar med att skruva i en motor på egen hand. På så sätt har du stärkt din kunskap genom att repetera den på tre olika sätt.
- Säkra din hälsa
Bra sömn, kost och träning är A och O. Om du inte säkrar din kropps grundläggande behov av energi och vila klarar inte hjärnan av att lagra minnen och kunskap tillräckligt effektivt. Förutom vår övriga hälsa påverkar vad vi äter även vårt minne och vår koncentration. Exempelvis ger långsamma och fiberrika kolhydrater en längre och stadigare koncentration eftersom blodsockernivåerna hålls på en stabil nivå, medan för höga mängder av snabba kolhydrater och socker ger negativ effekt på koncentrationen och stressar kroppen. Studier har även visat att omega 3-fetter som finns i till exempel fet fisk förbättrar vår hjärnkapacitet. Fysisk aktivitet frigör endorfiner som minskar stress och får oss att må bra. Dessutom ökar träning blodcirkulationen vilket gör att hjärnan kan prestera på topp. På Yrkesgymnasiet får du vara aktiv eftersom du tillbringar mycket tid på olika arbetsplatser. På så sätt har du även enklare att hålla uppe koncentrationen.
- Lägg undan mobilen
Lägg undan din telefon när du är i skolan. Ständiga notiser och pling avbryter koncentrationen.
Vill du också ha en användbar skoltid och lära dig ett yrke på riktigt? Sök till Yrkesgymnasiet här.